teisipäev, 10. august 2010

Läsnal Xteamiga

08. august oli Xteami järjekordne etapp, seekord suht Tallinna lähedal Läsnal.  Kahjuks loobus Kalmet osalemast ning otsisin Heigo Põllu abiga omale meeskonda. Peakorraldaja pani mind paari Lauri Lahtmäega ja  Armo Hiiega. Mõlemad poisid on tuntud tegijad orienteerumises ning tõotas tulla tugev võsitlus.
Ilmateade pidas sõna ja lubatud ülikuum ilm oli olemas: kohale jõudes näitas auto termomeeter 29 ja lahkudes oli 34 kraadi. Palavus oli tunnetatav ka õues viibides: mingi tuuleke küll liikus, kuid õhk lausa lõhnas troopiliselt.
Tiimikaaslased valmistusid oma tavaliseks etteasteks rahulikult, kuid juuresolev pilt näitab meeste näoilme otsustavust!
Panime joogid, söögid, rattad valmis ning stardis me olimegi.
Algas kõik lisaülesandega: mitu orienteerumismärki oli kohalesõidu tee ääres - ja ega me neid teadnudki, panime 7 tükki. Vaadates tulemust, siis mina sealt välja ei loegi, palju tegelikkuses oli, tundub, et mõne lisapunkti ikka saime.
Kaardid olid käes ning alustasime teekonna planeerimist: tegelikult Armo ja Lauri tegelesid sellega. Mina, algaja orienteerujana, liigutasin kõrvu ja kuulasin pealt.
Otsustasime alustada põhja poolt punktiga 25, seejärel 38 ning edasi 40. Teekond 38 ja 40 vahel kujunes veidi vaevaliseks, sest ei leidnud kohe õiget sihti üles, kuid tiimikaaslaste hea nina vedas marsruudi ikka õigesse suunda. See väike ekslemine oli ka praktiliselt ainuke kogu teekonna jooksul.

Edasi tulid punktid 35, 42, 20, 59, 41. Rännak 41 ja 52 vahel oli küll raske, kuid siiski õiges suunas.

Järgnes pikem jooks punktini 44, siis tulid raba punktid 58, 26 ja 57. Jälle pani imestama Lauri ja Armo tunnetus punktid kiiresti üles leida. Ise oleks ikka rohkem kõhelnud ja oma asukohta ikka ja jälle täpsustanud. 
Raba oli ka praktiliselt esimene osa,mida me kõndisime, kuigi segamine kerge jooksuga. Kuum ilm võimendus rabas veelgi ning maastik õhkas saunapalavust. Sai ennast laukas veega kosutatud ja ka jalatsid said märjaks, mis oli vaid  jahutusele kasuks.
Rabapunktide järel suundusime 28 ning siis 21 punkti lisaülesandeid tegema. Hakatuseks lugesime 60 puud kokku, seejärel Lauri ujus, meie Armoga suplesime. Järgnes punkt 47 ning uuesti 21 koos lisaülesandega, milleks loopisime palli 20 korda üle kraavi.
Jooksu viimaseks punktiks võtsime 49. 
Olin jooksu lõpu poole suht väsinud, oma osa mängis ka ülikuum ilm, kuid eks me tempogi polnud lonkimine, vaid pidev jooksmine, ka metsas ja raskemal maastikul. Siiski taastusin vahetusala lisaülesande käigus ja ratas tõotas tulla kergem kui jalgsi matkamine.

Jooksu tulemusena korjasime 67 punkti, mis oli suurim summa võrreldes teiste tiimidega. Kuid me olime ka suht kaua rajal: 2 tundi 48 minutit.

Peab mainima, et rattakaart oli suhteliselt tume ja kribune ning teekonna määramine käis orienteerujate tunnetusel. Kuigi jooksurajal oli Armo planeerinud erinevaid variante rattarajaks, siis alustasime ikkagi suht spontaanselt punktist 38, mis tegelikult polnud eriti mõistlik, sest tagasiteel liikusime enne finishit samast punktist lähedalt mööda. Kuid tagantjärgi on alati hea tark olla.
Järgnes punkt 47 ning lisaülesande punkt 21. Seekord arvasime ära 10 erinevust pildil. Edasine suund oli lõunasse ning tulid punktid 45, 34, 43. Kahjuks rattasõit eriti ei sobinud Armole ja pidime tempot tagasi hoidma. Punkti 54 märkas jälle Lauri - on ikka antud tunnetust ja head nina!
Peale 30 punkti oli selge, et aega on napilt ja suundusime finishi poole, võttes tee peal veel 32, 52 ja 44. Oleks võinud ka 36 võtta, kuid siis oleks juba liigne risk tarhviminuteid saada. 
Finishis anti KÜLMA porgandi ja tsitruse smuutit -- parim jook palaval päeval pärast kurnavat pingutust!
Pestud ning supp söödud ootasin ka tulemuste avalikustamist, kuid ei jõudnudki seda ära oodata. Teiste tiimide mehed jõid KÜLMA õlut,mille pudel higistas kuumas troopikaõhus. Mul hakkasid neelud käima: ka minul oli kodus külmikus kesvamärjukest ootamas ning nii lasingi ca 17.00 sealt jalga.
Koju jõudes olin väsinud ning tegin pool tunnikest uinakut. Mingil põhjusel valutas pea terve õhtu otsa. Sihukest jama polnud veel kohanud, kas tõesti liigsest kuumusest?
Kuid lõpptulemusega võis rahul olla:  4 koht. Kuigi pjedestaali koht jäi nappi lähedusse....on veel arenemise ruumi.
Tagantjärele tarkust raja planeeringu osas ei oskagi pakkuda. Rajameister oli jätnud lugematu arvu erinevaid variante ning välja raalida neist parim paistab olevat võimatu. Igal variandil oleksid oma plussid ja miinused ning milline oleks tegelik liikumiskiirus jääb vaid arvamiseks.



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar