esmaspäev, 7. detsember 2009

Suomessa

Täna hommikul kulgesin laevaga Soome. Lootus oli lõpuks alustada ühe paigaldustööga.

Algus oli nihkunud juba enam kui 3 nädalat. Ja nihkumise põhjused on meie väikese kodumaa - Eesti - ning suure Rodina - EU - bürökraatias. Kuradi tsinovnikud! Tegelikult pole ju mitte mingit Ühis Euroopat olemas. Ainult mölalõugadest poliitikud jahuvad toredast ühiskodust! Aga proovi sa Eesti ehitusfirmana teha väikset allhanget Soomes. Kohe kohtad sellist paberijama, mida isegi Venemaale tööle minnes pole vaja!
Tõsi nüüd küll: Venemaal töötasin ikka ilma igasuguste lubadeta. Ja muidugi mitte objektil paigaldustöid tehas, vaid kontoris sebides ja klientidega kohtudes. Kuid tööd teha sai! Ja raha ka teenisin.
Siin ei lase Soome peatöövõtja mu töömehi isegi mitte objektile enne kui posu pabereid pole lauale pandud. ja mõni paber on selline, mille kohta meie ametnikud ütlevad: oi oi, meil on nii palju tahtjaid, et paberi saab 30 päeva pärast ja see on isegi kiiresti, sest suvel kulus 60 päeva. No kurat!! Kes neile ametnikele palka maksab? Kas mitte erasektori maksudest ei korjata meie riigiisadele ja teistele ametnikele raha? Ja kui erasektoril pole kodumail töid, siis peaks igatipidi soodustama töötamist mujal, sest raha tuuakse ju koju ning mingi osa kukub maksurahana ka riigikassasse. Mingil põhjusel saavad soomlased sama paberi - vorm E101 - oma riigis kätte 1 päevaga, meil aga kulub 30 päeva!

3 nädalase venituse tulemusena anti osa meie tööd soomlastele. Niigi väikesest tööst ja alles veelgi vähem! Kuid täna sai kõik papred korda ja mehed said käed valgeks. Loodame nüüd, et töö tegemine ise kulgeb ilma takistusteta. On lootust, et see obkjet ei jää mitte viimaseks.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar